Fekete fokhagyma
Mi az a fekete fokhagyma?
A fekete fokhagymát természetes eljárással, fermentálással kezelik. Az érlelési folyamat akár több hónapig is eltarthat. Az erjedéshez megfelelő páratartalom és magas hőmérséklet szükségeltetik. A fermentálás során a fokhagyma belseje megfeketedik a melanoidin miatt; illata pedig egészen enyhévé válik.
Mire jó a fekete fokhagyma?
A fekete fokhagyma antioxidáns tartalma tízszer, kalcium tartalma pedig hétszer több mint a fokhagymáé. Csökkenti a fáradtságot és az édesség utáni vágyat, javítja az erőnlétet, de a rák elleni harcban is segíthet. Vértisztító hatású, segíthet megelőzni a szívbetegséget, illetve szerepet játszhat a koleszterinszint helyreállításában is.
Hol találkozhatott eddig vele?
A fekete fokhagyma áldásos hatásait Ázsiában már régóta ismerik, de az USA-ban és az Egyesült Királyságban is különösen népszerűvé vált az utóbbi időkben. Már létezik olyan magyarországi étterem, ahol használják édeskés íze miatt. Dél-Koreában a fekete fokhagymát egészségügyi termékként tartják számon.